Fons José A. Latorre

INTRODUCCIÓ

Dates
1980-2009

El cedent
José A. Latorre inicia el seu interès pel naturalisme de molt petit, amb catorze anys. La seva família es trasllada a viure a Constantí i llavors comença a fer treball de camp. Amb l’ajuda d’una guia de camp, identifica espècies del terme municipal, les observa i dibuixa i pren notes de les seves característiques i comportament. En primer lloc, s’interessa pels ocells però després per la resta de vertebrats i, més endavant, per la flora.
La formació de José A. Latorre com a naturalista és autodidàcta però sempre entesa amb criteris de rigor científic. Fruit de les seves recerques obté el Premi Natura el 1995 per un estudi sobre els vertebrats al Tarragonès, que de seguida es publica en forme de llibre. Vinculat al grup naturalista GEPEC, del qual arriba a ser-ne secretari, coneix les polítiques públiques d’ordenació del territori i les principals acuacions de defensa del medi ambient. També participa en activitats de l’Agenda 21. Des del 2010 publica articles de recerca a la miscel·lània dels “Estudis de Constantí” i des de l’any següent coordina les sortides naturalistes  amb l’objectiu d’elaborar un Atlas de la Biodiversitat del nostre terme municipal.
El 23 de desembre de 2011 es va signar l’acord entre el propietari i l’alcalde de Constantí per a la cessió temporral del fons amb vistes a fer-ne la digitalització completa i posterior difusió a trevés d’Internet. Els originals van ser retornats al propietari.

El fons documental
El fons consta de centenars de notes, dibuixos, fotografies i filmacions en vídeo referits a espècies de la fauna (i, en menor mesura, de la flora), amb preferència del terme municipal de Constantí i, eventualment, d’altres llocs com l’entorn del riu Francolí, el delta de l’Ebre, els aiguamolls de l’Empordà o localitats puntuals d’Extremadura.
La documentació va ser cedida temporalment, digitalitzada i retornada al cedent. Els originals són notes i dibuixos en fulles que normalment formaven part d’agendes o llibretes de dibuix. També hi ha fotografies digitals i filmacions en vídeo. Del material se n’ha fet còpia digital.

Condicions de reproducció
La reproducció és lliure per als usos particulars o de recerca; per als altres casos, preferentment els usos comercials, cal l’autorització del propietari.

Bibliografia
José A. Latorre: Fauna vertebrada del Tarragonès. Premi Natura 1995. Edició de l’autor, Tarragona 1996. 

UNITATS DOCUMENTALS

  01
Fitxes d’observació de fauna
(1986-2009): fitxes 1-700 i 701-1459 
Fitxes amb notes i dibuixos de fauna (preferentment del municipi de Constantí).
2900 pàgines (aproximadament) d’agenda de mida A6.  
  02
Dibuixos de fauna (1980-1995)
Làmines amb dibuixos d’espècies de fauna dels municipis de Constantí, La Pineda (Vila-seca), La Pobla de Mafumet, Els Mongons (Tarragona), Perafort, Aiguamolls de l’Empordà. 18 làmines de dibuix.
03
Esborrany del llibre ‘Fauna vertebrada del Tarragonès’ (1994)
Esborrany del llibre que José A. Latorre va publicar amb el títol de “Fauna vertebrada del Tarragonès”. L’esborrany té més informació que no es recull al llibre.
288 pàgines.
 04
Estudis sobre vertebrats (1991-1993)
Diversos estudis i anàlisis sobre la distribució territorial i comportament de diverses espècies de vertebrats al municipi de Constantí: conills, musaranyes comunes, llangardaixos, gripaus, falcons i mussols.
57 pàgines mida A4.
05
Apunts solts sobre aus (1991-1993)
Notes escrites, dibuixos i fotos sobre les aus al municipi de Constantí.
39 pàgines.
06
Fenologia d’ocells
()
Quadre fenològic sobre els ocells.
1 pàgina.
  07
Apunts solts sobre mamífers
()
Notes i dibuixos sobre els mamífers al municipi de Constantí.
20 pàgines.
  08
Apunts solts sobre amfibis i rèptils ()
Notes i dibuixos sobre els amfibis i els rèptils del terme de Constantí.
9 fulles.
  09
Apunts solts sobre invertebrats ()
Notes i dibuixos sobre invertebrats al municipi de Constantí.
Una cinquantena de pàgines.
10
Llibretes de camp (1996-2009)
Notes i dibuixos d’observació de camp sobre espècies animals, preferentment del municipi de Constantí.
Unes 800 pàpines.
  11
Fotos de fauna i flora
()
Fotografies de fauna i flora del terme municipal de Constantí.
282 fotografies digitals.
  12
Videos de fauna
()
Gravacions en video de d’espècies animals del terme de Constantí, Perafort, Mont-Ral, Salomó, La Canonja; del Riu Francolí, del Delta de l’Ebre i de diversos indrets d’Extremadura. 2 cintes de vídeo VHS i 11 pàgines amb el desglossament de les gravacions fetes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

El patrimoni documental del municipi de Constantí i moltes coses més